ΤΡΥΓΟΣ 2022



Η έναρξη της βλαστικής περιόδου των αμπελιών στους πρόποδες του
Παγγαίου έγινε στις αρχές με μέσα Απριλίου, λίγες ημέρες πιο πίσω από το κανονικό.
Στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της άνοιξης και μέχρι τον μήνα Ιούνιο, ο καιρός ήταν
πολύ δροσερός, με αρκετές βροχές, που εξασφάλισαν τη σωστή ποσότητα νερού για
την ανάπτυξη της αμπέλου, χωρίς την ανάπτυξη ασθενειών.
Ο ήπιος καιρός συνεχίστηκε μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ακολούθησε ο Ιούλιος
αρκετά ζεστός, με ικανοποιητικές βροχοπτώσεις και η ωρίμαση των σταφυλιών
ξεκίνησε τελικά στο τέλος Ιουλίου.
Ο τρυγητός άρχισε στις 17/8 με την ποικιλία Sauvignon Blanc, συνεχίστηκε
με τις ποικιλίες Βιδιανό και Semillon και ολοκληρώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου με την
ποικιλία Ασύρτικο. Η ωρίμαση των λευκών σταφυλιών δεν ήταν ομοιογενής λόγω
των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών και χρειάστηκαν αρκετές δειγματοληψίες και
συνεχείς γευστικές δοκιμές των σταφυλιών για τον καθορισμό του τρυγητού τής κάθε
ποικιλίας. Οι λευκοί οίνοι του 2022 είναι πολύ αρωματικοί λόγω των σχετικά
χαμηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο του τρυγητού, με καλή δομή και
ισορροπημένη οξύτητα.
Ο τρυγητός των ερυθρών ποικιλιών άρχισε με τη συγκομιδή της ποικιλίας
Pinot Noir στις 18 Αυγούστου και συνεχίστηκε στις 5 Σεπτεμβρίου με τη συγκομιδή
της ποικιλίας Merlot. Ακολούθησε η συγκομιδή των ποικιλιών Syrah, Cabernet
Sauvignon και Αγιωργίτικο, η οποία επίσης εξελίχθηκε ομαλά και ολοκληρώθηκε
στις 22 Σεπτεμβρίου. Οι ερυθροί οίνοι που θα παραχθούν αναμένεται να είναι
αρωματικοί, φρουτώδεις, με έντονο χρώμα και καλή παρουσία φαινολικών
συστατικών, βελούδινη αίσθηση και εξαιρετική δομή.
Γενικά, η σοδειά του 2022 θα μας χαρίσει οίνους υψηλής ποιότητας, που θα
χαρακτηρίζονται από πλούσια, αρωματική και βελούδινη γεύση, που οφείλεται στις
συνθήκες ωρίμασης των σταφυλιών και στη χαμηλή στρεμματική απόδοση. Η
ποσότητα αναμένεται να είναι μικρότερη από αυτήν του 2021. Έτσι, το 2022 θα
χαρακτηρισθεί οινικά, ως μία καλή χρονιά για την περιοχή του Παγγαίου, παρά τις
ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Αυτό
είναι αποτέλεσμα της σωστής διαχείρισης της αμπέλου τη συγκεκριμένη περίοδο και
τους διαδοχικούς τρυγητούς στο ίδιο τεμάχιο και στην ίδια ποικιλία ανάλογα με το
βαθμό ωρίμασης των σταφυλιών.
Είναι η χρονιά του αμπελουργού και του οινοποιού, ταυτόχρονα.