Μικρά Θήρα είναι το όνομα του νέου οινοποιείου, στο οποίο συμπράττουν τρεις προσωπικότητες του σύγχρονου ελληνικού κρασιού, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ο Βασίλης Τσακτσαρλής και η Ιωάννα Βαμβακούρη.
Πρόκειται για το πρώτο οινοποιείο της Θηρασίας, το νησί που αποτελούσε κομμάτι της Σαντορίνης , μέχρι τη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη του 1600 π.Χ.. Το όνομα «Μικρά Θήρα» προέρχεται από μια λόγια αναφορά του 10ου αιώνα μ.Χ. στη Θηρασία.
Η ιδέα ξεκίνησε από την ιδιαιτερότητα του νησιού, με την ακατέργαστη, φυσική ομορφιά και το ξεχωριστό μικροκλίμα, που φέρει τα τυπικά χαρακτηριστικά της Σαντορίνης και ταυτόχρονα έχει το δικό του μοναδικό χαρακτήρα. Στόχος των τριών οινολόγων είναι η παραγωγή ποιοτικών κρασιών που εκφράζουν και αναδεικνύουν το ξεχωριστό αυτόν τόπο.
Ο πρώτος τρύγος έγινε το 2018 όπου εμφιαλώθηκαν τα δύο πρώτα κρασιά του κτήματος, με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Σαντορίνη. Το «SANTORINI», ένα 100% Ασύρτικο από σταφύλια της Σαντορίνης και το «TERRASEA», μια διαφορετική έκφραση της ίδιας ποικιλίας, με σταφύλια που προέρχονται αποκλειστικά από τη Θηρασιά.
Ο Χρήστος Κόκκαλης, φαρμακοποιός στο επάγγελμα και λάτρης του καλού κρασιού, φυτεύει το 1990 στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα Ήλιδας, στην Ηλεία, έναν μικρό αμπελώνα με τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Syrah.
Οι οινολόγοι Βαγγέλης Γεροβασιλείου και Βασίλης Τσακτσαρλής, του Κτήματος Βιβλία Χώρα αναλαμβάνουν το 2014 το Κτήμα, με σκοπό τη συνέχιση της αμπελοκαλλιέργειας και την ανάδειξη του τόπου, μέσα από τυπικά κρασιά υψηλής ποιότητας.
Η ξεχωριστή τοπογραφία του Κτήματος αποτέλεσε την έμπνευση για το νέο του όνομα, Κτήμα Δύο Ύψη. Ένα «κυματιστό» αμπελοτόπι, με διαφορετικές υψομετρικές και εδάφη ασβεστολιθικά, αμμοαργιλώδη, με ιδιαίτερα έντονη παρουσία κοχυλιών, που μαρτυρούν τη γέννηση της περιοχής από τη θάλασσα, εκατομμύρια χρόνια πριν.
Σήμερα, το Κτήμα Δύο Ύψη αποτελείται από έναν βιολογικό αμπελώνα 145 στρεμμάτων, στον οποίο καλλιεργούνται οι ποικιλίες Κυδωνίτσα, Ασύρτικο, Αγιωργίτικο, Μαυροδάφνη, Βερτζαμί, Cabernet Sauvignon, Syrah και Malbec. Παράγονται οι οίνοι Dialogos Λευκός και Ερυθρός και η εμβληματική ετικέτα Trilogia, ως φόρος τιμής στον εμπνευστή της, Χρήστο Κόκκαλη. Από τον παραδοσιακό ελαιώνα που είναι φυτεμένος στο Κτήμα με την ποικιλία Κορωνέικη, παράγεται ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που φέρει το όνομα του Κτήματος.
Στους πρόποδες του Όρους Πάικου, στην περιοχή της Γουμένισσας, περιτριγυρισμένο από αιωνόβιες βελανιδιές, βρίσκεται το Μικρό Κτήμα Τίτου. Εκεί, πλάι στον ποταμό Σείριο, ο Τίτος Ευτυχίδης φύτεψε το 1972 έναν αμπελώνα 40 στρεμμάτων, με τις ποικιλίες Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα, Cabernet Sauvignon και Viognier.
Η μακρόχρονη φιλία του Βαγγέλη Γεροβασιλείου με τον Τίτο, οδήγησε την Αγγελική Ευτυχίδη, μετά τον θάνατο του άνδρα της, να μεταβιβάσει το Κτήμα στα χέρια που εμπιστευόταν περισσότερο. Το 2018, περνάει στην ιδιοκτησία του Κτήματος Βιβλία Χώρα. Έτσι, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και ο Βασίλης Τσακτσαρλής φτάνουν στη Γουμένισσα, με στόχο να δημιουργήσουν, με αγάπη και σεβασμό, ερυθρούς οίνους υψηλής ποιότητας, ΠΟΠ Γουμένισσα.
Ο αμπελώνας αναβιώνει. Σήμερα καλλιεργούνται 45 στρέμματα με τις ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα, ενώ αποκτήθηκαν επιπλέον 90 στρέμματα με τις ποικιλίες Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα και Cabernet Sauvignon στo Γερακώνα, μία από τις καλύτερες περιοχές της ζώνης ΠΟΠ Γουμένισσα. Το 2019 οινοποιήθηκε το πρώτο κρασί του Κτήματος, ένα τυπικό ΠΟΠ Γουμένισσα, από Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα.