ΤΡΥΓΟΣ 2023Ο χειμώνας του 2022-2023 ήταν ήπιος με υψηλές σχετικά θερμοκρασίες και λίγες βροχοπτώσεις. Αντίθετα, η άνοιξη ξεκίνησε με χαμηλές θερμοκρασίες και αρκετές βροχοπτώσεις. Έτσι, η έναρξη της βλαστικής περιόδου των αμπελιών στους πρόποδες του Παγγαίου έγινε στις αρχές Απριλίου. Στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της άνοιξης και μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, ο καιρός ήταν πολύ δροσερός, με πολλές βροχές, που εξασφάλισαν τη σωστή ποσότητα νερού για την ανάπτυξη της αμπέλου. Λόγω όμως των παραπάνω βροχοπτώσεων, ο κίνδυνος για ασθένειες ήταν υψηλός και, για να αποφευχθούν, χρειαζόταν καθημερινή μέριμνα κατά τις εργασίες της αμπέλου. Μετά τις 10 Ιουλίου και για έναν περίπου μήνα είχαμε καύσωνες, χωρίς παρουσία βροχοπτώσεων και η ωρίμαση των σταφυλιών ξεκίνησε τελικά στο τέλος Ιουλίου.

Ο τρυγητός των λευκών ποικιλιών άρχισε στις 21 Αυγούστου με την ποικιλία Sauvignon Blanc, συνεχίστηκε με τις ποικιλίες Chardonnay, Βιδιανό και Semillon και ολοκληρώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου με την ποικιλία Ασύρτικο. Η ωρίμαση των λευκών σταφυλιών εξελίχθηκε ομαλά και οδήγησε στη δημιουργία πολύ αρωματικών οίνων, με καλή δομή, εξαιρετική οξύτητα και ισορροπία και ιδιαίτερη φρεσκάδα.

Ο τρυγητός των ερυθρών ποικιλιών άρχισε με τη συγκομιδή της ποικιλίας Pinot Noir στις 19 Αυγούστου και συνεχίστηκε στις 10 Σεπτεμβρίου με τη συγκομιδή της ποικιλίας Merlot. Ακολούθησε η συγκομιδή των ποικιλιών Syrah, Cabernet Sauvignon και Αγιωργίτικο, η οποία επίσης εξελίχθηκε ομαλά και ολοκληρώθηκε στις 5 Οκτωβρίου. Οι ερυθροί οίνοι που θα παραχθούν αναμένεται να είναι αρωματικοί, φρουτώδεις, με έντονο χρώμα και καλή παρουσία φαινολικών συστατικών, βελούδινη αίσθηση και εξαιρετική δομή. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του τρύγου είχαμε ελάχιστες βροχοπτώσεις, γεγονός που βοήθησε στην εξαιρετική συγκομιδή των σταφυλιών χωρίς προβλήματα.

Γενικά, η σοδειά του 2023 θα μας χαρίσει οίνους υψηλής ποιότητας, που θα χαρακτηρίζονται από πλούσια, αρωματική και βελούδινη γεύση. Η ποσότητα αναμένεται να είναι ίδια με αυτήν του 2021. Έτσι το 2023 χαρακτηρίζεται ως μία εξαιρετική χρονιά για την περιοχή του Παγγαίου παρά τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού. Αυτό είναι αποτέλεσμα της σωστής διαχείρισης της αμπέλου κατά τη βλαστική περίοδο.

Είναι η χρονιά του αμπελουργού.