Η Ιστορια Του Τοπου

Η μεγάλη αμπελοοινική παράδοση της περιοχής ξεκινά από τους αρχαίους χρόνους. Στην εύφορη πεδιάδα των Φιλίππων, στην προϊστορική θέση που οι αρχαιολόγοι ονομάζουν Ντίκιλι Τας (Όρθια Πέτρα), εντοπίστηκαν κάποια από τα αρχαιότερα ίχνη αμπελοκαλλιέργειας και οινοποιίας στην Ελλάδα, που αποτελούν τα αρχαιότερα μέχρι σήμερα τεκμήρια πατήματος σταφυλιών για οινοποίηση και χρονολογούνται από την νεολιθική περίοδο (περίπου 4.300 π.Χ.). 

 

Οι Φοίνικες, λαός ναυτικών και εμπόρων της αρχαιότητας ερχόμενοι στην περιοχή του Παγγαίου για την αναζήτηση πολύτιμων μετάλλων, μετέφεραν από την πόλη Βύβλο της Φοινίκης μία ποικιλία αμπέλου με την ονομασία «Βυβλία άμπελος».

Την ποικιλία αυτή συνέχισαν να καλλιεργούν στις πλαγιές του Παγγαίου οι αρχαίοι Έλληνες και  παρήγαγαν από αυτήν τον περίφημο κατά την αρχαιότητα «Βίβλινο Οίνο»*. Σταδιακά, η περιοχή αποτέλεσε σημαντικό αμπελουργικό κέντρο, γνωστό στην αρχαία Ελλάδα με την ονομασία «Βιβλία Χώρα» όπως αναφέρεται σε κείμενα του  Ησίοδου, του Θεόκτιτου και του Μιχαήλ Ψελλού.

Στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το χρυσοφόρο βουνό αποτελούσε πηγή εσόδων για τις εκστρατείες του στρατηλάτη και επί Βυζαντίου, η περιοχή ήταν μετόχι της Μονής Ιβήρων του Αγίου ΄Ορους.

*Η μετάφραση από τα φοινικικά στα αρχαία ελληνικά μετέτρεπε το φοινικικό υ σε ελληνικό ι. Γι’ αυτό και στα αρχαία ελληνικά κείμενα συναντούμε την περιοχή ως Βιβλία Χώρα και αντίστοιχα τον οίνο ως Βίβλινο.

 

Η Ιστορια Του Κτηματος

Η πλούσια αμπελοοινική παράδοση και οι ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, οδήγησαν τους δύο οινολόγους, Βαγγέλη Γεροβασιλείου και Βασίλη Τσακτσαρλή στην επιλογή της περιοχής του Παγγαίου για τη δημιουργία του Κτήματος Βιβλία Χώρα. Το όνομα του Κτήματος πρότεινε η Δρ. Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα από την αρχαία ονομασία της περιοχής.

Το 1998 φυτεύτηκαν τα πρώτα αμπέλια του Κτήματος, σε έκταση 70 στρεμμάτων. Τον Ιούνιο του 2001 ξεκίνησε η κατασκευή του σύγχρονου οινοποιείου και τον ίδιο χρόνο έγινε η οινοποίηση των πρώτων κρασιών.

ασίλης

 Ο Βασίλης Τσακτσαρλής γεννήθηκε στην Επανομή Θεσσαλονίκης.

Το 1988 αποφοίτησε από το Χημικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην Οινολογία, Αμπελουργία, Γευσιγνωσία και Τεχνολογία Οινολογικών Μηχανημάτων στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux της Γαλλίας.

Από το 1992 μέχρι τις αρχές του 2001 κατείχε τη θέση του οινολόγου και υπεύθυνου παραγωγής στο Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη στη Δράμα.

Είναι παντρεμένος με την Αλεξάνδρα Καραχρήστου και έχουν δύο παιδιά.

αγγέλης

O Βαγγέλης Γεροβασιλείου γεννήθηκε στην Επανομή Θεσσαλονίκης.

Το 1974 αποφοίτησε από τη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην Οινολογία, Αμπελουργία, Γευσιγνωσία και Τεχνολογία Οινολογικών Μηχανημάτων στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux της Γαλλίας.

Από το 1976 μέχρι τις αρχές του 1999 κατείχε τη θέση του οινολόγου στο Κτήμα Porto Carras, όπου, μαζί με τον καθηγητή Αμπελουργίας Βασίλη Λογοθέτη, συνέβαλαν στην αναβίωση και ανάδειξη της ελληνικής ποικιλίας Μαλαγουζιά. Το 1981 αναβίωσε τον οικογενειακό αμπελώνα στην Επανομή και δημιούργησε το Κτήμα Γεροβασιλείου. Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος».

Είναι παντρεμένος με τη Σόνια Τζιώλα και έχουν τρία παιδιά.

Από τη δημιουργία του Κτήματος Βιβλία Χώρα μέχρι σήμερα οι δύο οινοποιοί έχουν δραστηριοποιηθεί σε διάφορες οινοπαραγωγικές περιοχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Από το 2006 μέχρι και το 2016, μαζί με τον εισαγωγέα κρασιού Τάκη Σολδάτο δημιούργησαν ένα μικρό οινοποιείο, το Escapades Winery, στο Stellenbosch της Νότιας Αφρικής.

Το 2014, ανέλαβαν το Κτήμα Κόκκαλη, στον Άγιο Ανδρέα του Δήμου Ήλιδας, στην Πελοπόννησο που μετονομάστηκε σε Κτήμα Δύο Ύψη.

Το 2017, με την οινολόγο Ιωάννα Βαμβακούρη ξεκίνησαν την κατασκευή του πρώτου οινοποιείου στη Θηρασιά Σαντορίνης, με την ονομασία Μικρά Θήρα.

Το 2018 οι δύο οινοποιοί αναβίωσαν τον οικογενειακό αμπελώνα του Τίτου Ευτυχίδη, στη Γουμένισσα Κιλκίς και γεννήθηκε το Μικρό Κτήμα Τίτου.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΑ ΚΤΗΜΑΤΑ




1998

Πρωτες Φυτευσεις

Σε επιλεγμένο αμπελοτόπι στους πρόποδες του Παγγαίου φυτεύονται οι ποικιλίες Ασύρτικο, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon , Syrah και Merlot και καλλιεργούνται σύμφωνα με τα πρότυπα της βιολογικής γεωργίας.

Πρωτες Φυτευσεις

Σε επιλεγμένο αμπελοτόπι στους πρόποδες του Παγγαίου φυτεύονται οι ποικιλίες Ασύρτικο, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon , Syrah και Merlot και καλλιεργούνται σύμφωνα με τα πρότυπα της βιολογικής γεωργίας.

1998

Το Πρωτο Κρασι

Παράγεται το Κτήμα Βιβλία Χώρα Λευκός, ένα κρασί που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το πάντρεμα των ποικιλιών Ασύρτικο και Sauvignon Blanc και αποτελεί πλέον μια διαχρονική αξία.

2001
2004

Οβηλος Λευκος: Διεθνης Καταξιωση

Ξεκινά η πολυβραβευμένη πορεία του κρασιού Όβηλος Λευκός, με τη διάκριση του ως «Καλύτερος Λευκός Ξηρός Οίνος της Ευρώπης» από το Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Mundus Vini.

Οβηλος Λευκος: Διεθνης Καταξιωση

Ξεκινά η πολυβραβευμένη πορεία του κρασιού Όβηλος Λευκός, με τη διάκριση του ως «Καλύτερος Λευκός Ξηρός Οίνος της Ευρώπης» από το Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Mundus Vini.

2004

Ολοκληρωση & Εγκαινια Οινοποιειου

Οι χώροι του οινοποιείου και του επισκέψιμου ολοκληρώνονται και πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του Κτήματος.

2007
2009

Μια Αγνωστη Ποικιλια

Ξεκινά η μελέτη και η καλλιέργεια μιας αυτόχθονης, άγνωστης ποικιλίας, που ανακαλύφθηκε στους πρόποδες του Όρους Παγγαίου. Τα αποτελέσματα DNA δείχνουν πως πρόκειται για μια παλαιά ελληνική ποικιλία, που δεν ταυτοποιείται με καμία από τις ήδη υπάρχουσες.

Μια Αγνωστη Ποικιλια

Ξεκινά η μελέτη και η καλλιέργεια μιας αυτόχθονης, άγνωστης ποικιλίας, που ανακαλύφθηκε στους πρόποδες του Όρους Παγγαίου. Τα αποτελέσματα DNA δείχνουν πως πρόκειται για μια παλαιά ελληνική ποικιλία, που δεν ταυτοποιείται με καμία από τις ήδη υπάρχουσες.

2009

 

2014
2017

 

 

2017

 

2018
2020

Πιστοποιηση Βιολογικων Οινων

Μετά από χρόνια βιολογικής καλλιέργειας του αμπελώνα, όλα τα κρασιά του Κτήματος πιστοποιούνται ως βιολογικοί οίνοι.

Πιστοποιηση Βιολογικων Οινων

Μετά από χρόνια βιολογικής καλλιέργειας του αμπελώνα, όλα τα κρασιά του Κτήματος πιστοποιούνται ως βιολογικοί οίνοι.

2020