Μικρά Θήρα είναι το όνομα του νέου οινοποιείου, στο οποίο συμπράττουν τρεις προσωπικότητες του σύγχρονου ελληνικού κρασιού, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ο Βασίλης Τσακτσαρλής και η Ιωάννα Βαμβακούρη.
Πρόκειται για το πρώτο οινοποιείο της Θηρασίας, το νησί που αποτελούσε κομμάτι της Σαντορίνης , μέχρι τη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη του 1600 π.Χ.. Το όνομα «Μικρά Θήρα» προέρχεται από μια λόγια αναφορά του 10ου αιώνα μ.Χ. στη Θηρασία.
Η ιδέα ξεκίνησε από την ιδιαιτερότητα του νησιού, με την ακατέργαστη, φυσική ομορφιά και το ξεχωριστό μικροκλίμα, που φέρει τα τυπικά χαρακτηριστικά της Σαντορίνης και ταυτόχρονα έχει το δικό του μοναδικό χαρακτήρα. Στόχος των τριών οινολόγων είναι η παραγωγή ποιοτικών κρασιών που εκφράζουν και αναδεικνύουν το ξεχωριστό αυτόν τόπο.
Ο πρώτος τρύγος έγινε το 2018 όπου εμφιαλώθηκαν τα δύο πρώτα κρασιά του κτήματος, με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Σαντορίνη. Το «SANTORINI», ένα 100% Ασύρτικο από σταφύλια της Σαντορίνης και το «TERRASEA», μια διαφορετική έκφραση της ίδιας ποικιλίας, με σταφύλια που προέρχονται αποκλειστικά από τη Θηρασιά.
Το 1990 ο Χρήστος Κόκκαλης, φαρμακοποιός στο επάγγελμα και λάτρης του καλού κρασιού, φυτεύει έναν μικρό αμπελώνα, κυρίως με Cabernet Sauvignon, στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα, στην Ηλεία.
Το 2014, το Kτήμα αναλαμβάνουν οι οινοποιοί Βαγγέλης Γεροβασιλείου και Βασίλης Τσακτσαρλής του Κτήματος Βιβλία Χώρα, με σκοπό να φτιάξουν τυπικά κρασιά κορυφαίας ποιότητας.
Το Κτήμα μετονομάζεται σταδιακά σε Κτήμα Δύο Ύψη, όνομα εμπνευσμένο από την χαρακτηριστική τοπογραφία του αμπελώνα, που απλώνεται σε δύο αντικριστές πλαγιές με διαφορετικά υψόμετρα.
Στους πρόποδες του Όρους Πάικου, στην περιοχή της Γουμένισσας, περιτριγυρισμένο από αιωνόβιες βελανιδιές, βρίσκεται το Μικρό Κτήμα Τίτου.
Εκεί, πλάι στον ποταμό Σείριο, ο Τίτος Ευτυχίδης φυτεύει το 1972 έναν μικρό, οικογενειακό αμπελώνα, 40 στρεμμάτων.
Η μακρόχρονη φιλία του Βαγγέλη Γεροβασιλείου με τον Τίτο, οδηγεί τη γυναίκα του, Αγγελική Ευτυχίδη, να μεταβιβάσει το Κτήμα στα χέρια που εμπιστευόταν περισσότερο.
Έτσι το 2018, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και ο Βασίλης Τσακτσαρλής από το Κτήμα Βιβλία Χώρα, φτάνουν στη Γουμένισσα με στόχο να δημιουργήσουν, με αγάπη και σεβασμό, οίνους υψηλής ποιότητας.