ΤΡΥΓΟΣ 2025



ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2025-ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ-ΠΑΓΓΑΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

Καιρικές Συνθήκες  

Ο χειμώνας του 2025, όπως παρουσιάζεται και στην Εικόνα 1, χαρακτηρίστηκε από χαμηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, καθώς και από αυξημένες  βροχοπτώσεις, οι οποίες συνέβαλαν, κατά ένα βαθμό, στην αναπλήρωση των υδατικών αποθεμάτων του εδάφους.

Image
Εικόνα 1. Χαρακτηρισμός του έτους 2025 (πηγή: μετεωρολογικός σταθμός του Κτήματος Βιβλία Χώρα).

Οι βροχοπτώσεις συνεχίστηκαν τόσο κατά τον Μάρτιο όσο και κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, που επικράτησαν κατά το ίδιο διάστημα, συνέβαλαν στην καθυστέρηση της έναρξης της βλαστικής περιόδου στους πρόποδες του Παγγαίου. Η έκπτυξη των οφθαλμών της αμπέλου πραγματοποιήθηκε μετά τα μέσα Απριλίου, περίπου μία εβδομάδα αργότερα από το σύνηθες.

Ο Μάιος χαρακτηρίστηκε από ήπιες θερμοκρασίες και ορισμένες βροχοπτώσεις. Ωστόσο, η ανθοφορία σημειώθηκε υπό ευνοϊκές συνθήκες (θερμές και ξηρές) στα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου, οδηγώντας σε ομοιογενή καρπόδεση. Οι θερμοκρασίες αυτές ευνόησαν επιπροσθέτως και τη φωτοσυνθετική δραστηριότητα των κλημάτων.

Οι μήνες Ιούνιος και Ιούλιος χαρακτηρίστηκαν από χαμηλές βροχοπτώσεις και άνοδο της θερμοκρασίας, γεγονός που επέτρεψε την ομαλή μετάβαση στο επόμενο στάδιο, τον περκασμό. Ενδεικτικά, για το Pinot Noir, ο περκασμός ξεκίνησε στις 16 Ιουλίου, για το Merlot στις 22 Ιουλίου, για το Sauvignon Blanc στις 24 Ιουλίου και για το Ασύρτικο στις 5 Αυγούστου. Διήρκησε περίπου δέκα ημέρες και ήταν ομοιόμορφος.

Αμπελουργικές Πρακτικές

Η προνομιακή μας θέση, ανάμεσα στο όρος Σύμβολο και το όρος Παγγαίο, καθώς και η εγγύτητα μας με τη θάλασσα, προσφέρουν τη συνεχή παρουσία του ανέμου, ο οποίος συμβάλλει στην απομάκρυνση της περιττής υγρασίας από τον αμπελώνα και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.

Λαμβάνοντας υπόψη τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, επιλέξαμε για ακόμη μία χρονιά να μην προχωρήσουμε σε ξεφύλλισμα, προκειμένου να προστατεύσουμε τα σταφύλια μας από πιθανά ηλιακά εγκαύματα. Αντί αυτού, σε επιλεγμένα αμπελοτεμάχια αφαιρέσαμε μόνο τους ταχυφυείς βλαστούς, με στόχο την ενίσχυση του αερισμού των κλημάτων και την πρόληψη ασθενειών.

Αναφορικά με την άρδευση, στο έδαφος του αμπελώνα του Κτήματος είναι εγκατεστημένοι αισθητήρες υγρασίας. Με βάσει αυτούς και την εικόνα του αμπελιού προγραμματίζονται οι κατάλληλες αρδεύσεις έτσι ώστε να γίνεται στοχευμένη και λελογισμένη χρήση του νερού.

Ωρίμαση

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος χαρακτηρίστηκαν από υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, με σημαντική πτώση, 10 έως 15 βαθμών Κελσίου, τις νυχτερινές ώρες, όπως αποτυπώνεται και στην Εικόνα 2. Αυτή η θερμική διακύμανση ευνόησε σημαντικά την ωρίμαση των σταφυλιών, εξασφαλίζοντας την ομαλή και αδιάκοπη εξέλιξή της, παρά την παρουσία ορισμένων ημερών με θερμοκρασίες άνω των 35°C. Το αμπέλι μπόρεσε να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις απώλειες νερού και διατήρησε ακέραιο τον αρωματικό του χαρακτήρα.

Image
Εικόνα 2. Μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία από μέσα Ιουλίου έως τέλη Σεπτεμβρίου 2025 (πηγή: μετεωρολογικός σταθμός του Κτήματος Βιβλία Χώρα).

Κατά τον Σεπτέμβριο σημειώθηκε μια σχετική πτώση της θερμοκρασίας, η οποία συνέχισε να ευνοεί την ωρίμαση, ιδίως των ερυθρών ποικιλιών, όπως του Cabernet-Sauvignon και του Αγιωργίτικου. Αυτό συνέβαλε στη διατήρηση του φρουτώδη αρωματικού τους χαρακτήρα και στην αποφυγή φαινομένων υπερωρίμασης.

Τρύγος 2025

Για τον καθορισμό του τρυγητού της κάθε ποικιλίας, κατά την ωρίμασή της, χρειάστηκαν αρκετές δειγματοληψίες και συνεχείς δοκιμές των σταφυλιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του τρύγου δεν σημειώθηκαν βροχοπτώσεις, γεγονός που επέτρεψε την ομαλή και απρόσκοπτη συγκομιδή των σταφυλιών.

Ερυθρές Ποικιλίες

Ο τρυγητός των ερυθρών ποικιλιών άρχισε με τη συγκομιδή της ποικιλίας Pinot Noir στις 12 Αυγούστου και συνεχίστηκε, στα τέλη του ιδίου, με τη συγκομιδή της ποικιλίας Merlot. Αρχές Σεπτεμβρίου τρυγήθηκε το Syrah και μετά το πρώτο δεκαήμερο του ίδιου μήνα, το Cabernet-Sauvignon. Ο τρύγος των ερυθρών ολοκληρώθηκε με το Αγιωργίτικο και την αυτόχθονη ερυθρή ποικιλία για την παραγωγή του οίνου «Βίβλινος», στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι ερυθροί οίνοι εσοδείας 2025 αναμένεται να είναι αρωματικοί, φρουτώδεις, με ιδιαίτερα έντονο χρώμα και εξαιρετική δομή.

Λευκές Ποικιλίες

Το πρώτο Sauvignon Blanc τρυγήθηκε στις 19 Αυγούστου. Ακολούθησε το Chardonnay στα τέλη του ίδιου μήνα. Αρχές Σεπτεμβρίου τρυγήθηκαν το Semillon και το Βιδιανό. Ο τρύγος των λευκών ολοκληρώθηκε με το Ασύρτικο στα τέλη του Σεπτεμβρίου.  Οι λευκοί οίνοι εσοδείας 2025 αναμένεται να είναι πολύ αρωματικοί με καλή δομή, εξαιρετική οξύτητα και ιδιαίτερη φρεσκάδα.

Επίλογος

Η χρονιά 2025 έκλεισε με ιδιαίτερα θετικό πρόσημο, χάρη στην πολυετή εμπειρία της ομάδας μας, τη διαρκή εγρήγορσή της, τη μεθοδική διαχείριση του αμπελώνα αλλά και των καρπών αυτού στο οινοποιείο.